Home | Accommodatie | Prijzen & reserveren | Aanbiedingen | FUN ! | Links | Gastenboek | Contact

 

B O N A I R E

Het eiland Bonaire biedt vele mogelijkheden van vermaak. BonaireFUN stelt zich als doel om zijn gasten optimaal van Bonaire te laten genieten. Op de website kunt u alvast een indruk krijgen van de activiteiten die aangeboden worden en de schitterende plekken waar u van de natuur kunt genieten.

Informatie over Bonaire:

Autoverhuur
Scooterverhuur
Fietsverhuur
Vliegen
Restaurants
Geschiedenis
Politiek
Cultuur / Evenementen
Klein Bonaire
Banken/geld
Drinkwater
Temperatuur
Electriciteit
Tijdverschil
Orkanen

Klik hier om naar de website van InfoBonaire te gaan.

 

 Autoverhuur


Niet alleen duikscholen kun je genoeg vinden op Bonaire ook autoverhuurbedrijven zijn er in overvloed. Een pick-up is handig voor je duikspullen en als je graag 'offroad' wilt kun je een stoere jeep huren. BonaireFUN.com geeft je de volgende informatie:
Total Carrental, tel. 717-7424
Island Carrental, tel. 717-2100
Harley

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Scooterverhuur

Als je dicht bij de mooie natuur van het eiland wilt zijn. Is het aan te raden om Bonaire een dagje op de scooter te gaan verkennen. Bijvoorbeeld de noord-route van het eiland. Rijdend over een mooie weg langs de rotswanden kijk je uit over de Caribische zee en voel je de wind in je haren.
BonaireFUN.com heeft de volgende adressen voor je:
Tropical travel, tel. 717-7176
Rento fun drive, tel. 717-2408 of 790-9095
Harley

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Fietsverhuur

Er wordt niet echt veel gefietst op Bonaire. Maar voor wie de warmte én wind kan trotseren is het zeker de moeite waard om een fietstocht te gaan maken. Je hebt verschillende mogelijkheden, je kunt zelf je route uitstippelen, maar je kunt ook onder leiding van een gids een tocht gaan maken.
BonaireFUN.com heeft de volgende informatie voor je:
Freewieler, tel. 717-8545
Tropical travel, tel. 717-7176

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Vliegen van en naar Bonaire

Er zijn verschillende luchtvaart maatschappijen die regelmatig op Bonaire vliegen.
• KLM: dagelijkse vluchten vanuit Amsterdam, doorvliegend naar Quito en Guayaquil (Ecuador)
• ArkeFly: wekelijks vanuit Amsterdam
• Inselair: intra-eiland service tussen Bonaire, Curacao, Aruba en St. Maarten.
• Divi Divi: dagelijkse vluchten naar Curacao
• Transaven Airlines: vluchten naar Valencia (Venezuela)
• ArkeFly: wekelijks vanuit Amsterdam

Vaak is het mogelijk te sparen door vanauit Nederland via Curacao te vliegen.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Restaurants

Op Bonaire kunt u iedere avond weer genieten van een ander restaurant. Je vindt er genoeg gezellige restaurantjes en barretjes. Natuurlijk kun je veel vis eten maar voor de echte vleeseter heeft Bonaire genoeg keuze. BonaireFUN.com zocht een paar gezellige restaurants voor je uit.

- Bij Its Rains Fishes is het altijd druk, dat komt natuurlijk door het lekkere eten maar ook door de locatie. Het restaurant ligt aan de boulevard en je kijkt dus uit op de prachtige Caribische zee. Voor meer informatie kun je bellen met 717-8780
- Argentijns restaurant Casablanca, hier kun je heerlijke steaks eten, vooral de "Mix Grill' de specialiteit van het restaurant, tel. 717-4433
- Will's tropical grill staat bekend om zijn lekkere tonijnbiefstuk. Zelf mensen die niet van vis houden zullen verrast zijn door dit gerecht.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 Geschiedenis

De geschiedenis van Bonaire gaat terug naar 1499, voor deze tijd is er nauwelijks iets bekend over het eiland. In de eeuwen die volgden wisselden Spaanse, Hollandse, Portugese, Engelse en Franse bezetters elkaar af totdat de Hollanders zich tenslotte definitief meester maakte van Bonaire en de andere Antilliaanse eilanden.

De oorspronkelijke bewoners van archipel zijn de Caquetio's, een stam van de Arawak-indianen, die zich al een paar duizend jaar voor onze jaartelling vanuit Zuid-Amerika over het Caribische gebied verspreidden. Uitgeholde boomstammen deden daarbij dienst als kano. Archeologische vondsten op Bonaire getuigen van de periode. Zo hebben onderzoekers, werktuigen en aardewerk gevonden.

Uit de gevonden skeletten uit die tijd is te zien dat het uitzonderlijk lange mensen waren. Zij leefden in groepjes, verspreid over het eiland en hielden zich in leven met vis en schelpdieren, en de verbouw van wat cassave en maïs. Van verdere gewoontes van de indianen is weinig bekend. Op het noorden van het eiland zijn nog rotstekeningen uit deze periode te zien. De verf die de indianen hiervoor gebruikten kwam van de bast van de toen nog veel voorkomende brasil of verfhoutboom.

Bonaire kwam op de wereldkaart in een periode dat Europeanen de grenzen verkenden van wetenschap, godsdienst en die van onze aarde. Columbus zocht een weg naar Azië via het westen en ontdekte de bovenwindse Antillen in 1493. Tevergeefs zochten de Spanjaarden naar grote hoeveelheden zoet water en delfstoffen. Ze concludeerden dat Bonaire ongeschikt was voor grootschalige landbouw. Met het vredige bestaan van de indianen was het intussen wel gedaan. Ze werden ziek door gebrek aan weerstand tegen Europese ziekten of vluchten het eiland af. Wie levend achterbleef werd op transport gezet naar het eiland Hispaniola (het huidige Haïti en Dominicaanse Republiek) om daar te werken in Kopermijnen en op plantages. Bonaire bleef vrijwel onbewoond achter.

De Nederlanders
De Nederlandse zeevaarders, sinds de oprichting van de West-Indische Compagnie al enkele decennia kind aan huis in de Cariben, hadden in 1633 St-Maarten aan de Spanjaarden moeten afstaan maar het koste niet veel moeite beslag te leggen op de benedenwindse eilanden. De natuurlijke haven van Curaçao lag strategisch en werd als een uitvalshaven voor aanvallen tegen de Spanjaarden ten tijde van de tachtigjarige oorlog. Niet veel later werd Curaçao bovendien een belangrijk centrum van de toen bloeiende slavenhandel.

Van Bonaire maakte de West-Indische compagnie een plantage ten behoeve van het zich snel ontwikkelende Curaçao. De winning en export van zout en verfhout speelden daarnaast een steeds grotere rol. Bij het raspen van de bast van het verfhout komt een rode verstof vrij. Dit raspen gebeurde onder meer in de Amsterdamse gevangenis van die tijd, om die reden ook wel 'rasphuis' genoemd.

Enkele honderden Afrikaanse slaven werden van Curaçao naar Bonaire verscheept. Zij kwamen in de bekende zoutpannen terecht waar ze onder erbarmelijke omstandigheden moesten werken in de tropenzon. Een ander deel van de slaven hield zich bezig met de verbouw van verfhout en maïs en met het hoeden van vee. Uit deze tijd stammen ook de bekende slavenhuisjes in het zuiden van Bonaire.

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 waren de plantages niet langer lucratief en de gronden werden verkocht aan particulieren. Nederland deed Bonaire letterlijk in de openbare verkoop. Twee rijke families kregen in een klap het eiland, inclusief Klein Bonaire in handen. Zij verkochten weer kavels aan anderen. De inkomsten van de grondeigenaren waren verzekerd maar de weinige andere blanken die op het eiland leefden zagen zich genoodzaakt te verhuizen naar Curaçao of Aruba. De 758 vrijgelaten slaven en hun nazaten bleven ondanks hun nieuwe positie vrijwel rechteloos achter en hadden het er ook wel gezien. Velen van hen migreerden naar Venezuela, Suriname of Cuba. Bonaire bleef, op wat Nederlandse toezichthouders en ex-slavengezinnen na, eenzaam en tamelijk berooid achter. De plantagehouders haalden inkomsten uit de export van Aloë, castor olie, houtskool en gezouten geitenvlees maar de economie bleef in een dip tot de opkomst van de olie-industrie, begin 20e eeuw.

Hoewel de Nederlanders er al een paar eeuwen de dienst uitmaakte werden de Antilliaanse eilanden Aruba, Curaçao, Bonaire, St-Maarten, Saba en St-Eustatius pas in 1845 tot een kolonie samengevoegd, aanvankelijk onder de noemer ´Curaçao en onderhorigheden´. Een eeuw later kregen ze de naam Nederlandse Antillen. Direct na de oorlog kwam het vraagstuk betreffende zelfbestuur aan de orde. Na acht jaar onderhandelen gaf koningin Juliana de Antillen een autonoom land binnen het koninkrijk der Nederlanden met een democratisch gekozen regering, gevestigd op Curaçao. Bronvermelding: Elmar Reisboek.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Politiek

Op de Antillen worden elke vier jaar verkiezingen gehouden voor het eenkamerparlement. Bonaire kiest drie van de 22 leden.

De Nederlandse Antillen hebben een grote mate van zelfstandigheid. Alleen defensie en buitenlandse zaken ressorteren onder Nederlands bestuur. Een contigent mariniers is in dit kader permanent op de Antillen gestationeerd. De Antilliaanse regering benoemt een minister die de eilanden vertegenwoordigt in Den Haag.

Ook de eilanden afzonderlijk zijn in bestuurlijke zin tamelijk onafhankelijk van de centrale regering. Alle eilanden hebben een eigen bestuur met een gezaghebber, Herbert Domacassé, gedeputeerden die het bestuurscollege vormen en een eilandsraad. De gezaghebber is tevens hoofd van de politie.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 Cultuur - Evenementen

Het hele jaar door zijn er op Bonaire verschillende evenementen. De Antillianen houden van feestjes. Hier volgen een aantal van de jaarlijkse feestdagen:

Februari: Carnaval
30 april: Koninginnedag en Rincondag
1 mei: Dag van de arbeid
Juni: St. Juan-dag en St. Pedro-dag
6 september: Bonaire dag
Oktober: Internationale regatta ( zeilwedstrijden)
21 oktober: Antillen dag

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Klein Bonaire

Ongeveer 1,5 kilometer voor de kust van Bonaire ligt het eilandje Klein Bonaire. De naam zegt het al, het eiland is niet groter dan 600 hectare. Klein Bonaire is onbewoond en dat is maar goed ook. Jaarlijks komen er tientallen schilpadden hun eieren leggen en dat maakt dat het eilandje tot een uniek natuur gebied. Een paar keer per dag vaart er een watertaxi naar het eiland. Vanaf de zandstranden kun je makkelijk snorkelen langs de mooie riffen die om Klein Bonaire heen liggen.
BonaireFUN.com heeft de volgende informatie voor je: De watertaxi vertrekt iedere dag vanaf de steiger aan de boulevard ( voor het restaurant 'It rains fishes).
Kantika di Amor (watertaxi) tel.: 560-7254

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Banken

Er zijn verschillende banken op Bonaire, die ook pin-automaten hebben. Openings tijden ma-vr 8.00/8.30 tot 15.30/16.00; sommige zijn ook geopend tijdens de lunch. Er is ook een pin-automaat naast het VVV kantoor en in de passage.

Geld (heel belangrijk!)

De Antilliaanse gulden (NAf) heeft een huidige koers van EUR 1 is +/- NAf 2.20. Je kunt overal ook met dollars betalen, maar krijgt je wisselgeld meestal in NAf (USD1 is NAf 1.77)

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Drinkwater

Heerlijk water uit de kraan, geen enkel probleem om zo te drinken. Zorg dat je minstens 2 liter (water…) per dag drinkt i.v.m. de warmte en gevaar voor uitdroging.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Temperatuur

De gemiddelde temperatuur op Bonaire is het hele jaar door zo'n 30 graden Celcius, meestal staat er een heerlijk briesje waardoor het goed uit te houden is. De water temperatuur is zo'n 28 graden Celcius.

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Elektriciteit

127 volt/50cycles, 220 volt is beschikbaar in de slaapkamer(s).

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Tijdverschil

Het is in Bonaire 6 uur vroeger dan in Nederland (5 uur tijdens de wintertijd).

« terug

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Orkanen

Officieel ligt Bonaire niet in het gebied waar orkanen langs komen, maar we kunnen ons allemaal nog orkaan Lenny herinneren die hier in 1999 redelijk veel schade heeft aangericht en dit jaar was orkaan Emily bijna langs gekomen, maar gelukkig veranderde ze op het laatste moment van koers.

« terug